Op het ene moment zit je lekker aan een heerlijk ontbijtje, gemaakt in je kom van bamboe, want ja duurzaam, supercool, goed bezig zijn enzo. En het andere moment lees je dat dát kommetje van bamboe giftig en niet duurzaam is.
Met weer een recent onderzoek van de NVWA over servies van bamboe is er wat onduidelijkheid ontstaan over de schadelijkheid van deze leuke, opkomende lijn van producten. Veel mensen zijn voor thuisgebruik of voor op vakantie overgestapt op bamboeservies. Het is licht en het schijnt duurzaam zijn voor de natuur. Want bamboe is hernieuwbaar! En veilig zal het ook wel zijn toch? Althans, zo worden wij er mee lekker gemaakt. Helaas zitten hier nogal wat kanttekeningen aan. Verwarring, verwarring, verwarring. Hoe wordt bamboeservies gemaakt? En is het veilig en duurzaam? We leggen het je hier voor eens en altijd uit!

Hoe wordt bamboeservies gemaakt?


Het overgrote deel bamboeservies dat in Nederland te koop is wordt gemaakt van een klein deel bamboevezels en een groot deel melamine. Een stukje verder leggen we je uit wat melamine is. Het kleine deel aan bamboevezels (20 tot 37%) wordt vervolgens vertaald en geadverteerd als leuke, duurzame bekers, borden en kommen van bamboe.

Wat is melamine?

Melamine is een plasticsoort dat veel wordt gebruikt als coatingmateriaal voor meubels, plafondplaten, servies, speelgoed en andere producten. Want het is licht, sterk, hard én goedkoop. De melamine zorgt voor de gladde structuur, vorm en hardheid van het product.

Is bamboeservies veilig?

Niet duurzaam. Giftig. Gevaarlijk voor jou en kinderen. Deze uitspraken over bamboeservies gaan dus níet over de bamboevezels, maar over de stof melamine. Dus hoe zit dat precies? Het verschil zit hem in bamboeservies mét melamine en bamboeservies zónder melamine.

Bamboeservies met melamine

Is bamboeservies met melamine veilig? Het antwoord is nee. Bij blootstelling aan hogere temperaturen, bijvoorbeeld je bord avondeten of kop thee, komen de stoffen melamine en formaldehyde vrij in je eten en drinken. Dit komt vervolgens in je lichaam via je eten en drinken. Door de combinatie met bamboevezels in het servies verplaatst formaldehyde zich via de bamboevezel makkelijker en komt dit veel sneller in je eten en drinken terecht. Niet heel fijn, een kop koffie met chemische stoffen. Doe ons maar een vers bakkie!

Bamboeservies zonder melamine

Is bamboeservies zonder melamine veilig? Het antwoord is ja. Er wordt namelijk een ander materiaal toegevoegd waardoor het servies zijn hardheid, vorm en sterkte krijgt. Zo kan bamboeservies helemaal puur gemaakt worden of met veilige, duurzame kunststoffen zoals PLA (polymelkzuur) of bio-PE (polyethyleen). Deze twee soorten kunststoffen zijn vrij van BPA en andere gifstoffen.

Servies van alleen melamine

Is servies van alleen melamine veilig? Het antwoord is nee. Ook hier kunnen bij hogere temperaturen de stoffen melamine en formaldehyde vrijkomen. De verplaatsing van deze stoffen gaat minder snel omdat het niet wordt gecombineerd met bamboevezels. Hierdoor is de kans kleiner dat het in je eten of drinken terecht komt.

Is bamboeservies duurzaam?

Ben je nou echt zo goed bezig met bamboeservies in je keukenkastje? Bamboeservies schijnt een duurzame keuze te zijn, volgens vele webshops en advertenties. Het voelt goed om je ontbijtje van een bamboebordje te eten, want je bent zo duurzaam bezig. Toch? Nou, ook dat valt wel mee.. (niet jouw schuld!) Ook hier zit het verschil hem in het wél of níet gebruiken van melamine als ingrediënt. Lees gauw verder!

Bamboeservies met melamine

Is bamboeservies met melamine duurzaam? Het antwoord is nee. Het overgrote deel van bamboeservies bevat namelijk maar 20 tot 37 procent bamboevezels. De rest is puur melamine. Daar waar bamboe en bamboevezels een duurzaam en hernieuwbaar materiaal zijn, geldt dit níet voor melamine. Melamine wordt gemaakt van ureum, wat gemaakt wordt van methaangas. Dit gas is schadelijker voor het milieu dan CO2. Daarnaast is melamine niet recyclebaar. Conclusie: Niet duurzaam dus! Gooi je je bamboebord met melamine weg? Dan zal het waarschijnlijk op een vuilnisbelt belanden of verbrand worden, samen met de bamboevezels. Dubbel zonde dus.

Bamboeservies zonder melamine

Is bamboeservies zonder melamine duurzaam? Puur bamboeservies, bamboeservies met PLA, bamboeservies met bio-PE zijn allen duurzaam. Deze kunststoffen zijn recyclebaar. PLA is zelfs biologisch afbreekbaar.

Het verschil tussen bamboe en rietsuiker in producten

Dus het hoofdstuk bamboe is aardig duidelijk aan het worden. Geen zorgen trouwens, neem gerust een slok uit je BE O bottle. Deze is gemaakt van rietsuiker. Ze lijken in de natuur erg op elkaar maar er zit toch een wereld van verschil tussen! Dus, hoe zit het dan met producten van rietsuiker?

Bij BE O Lifestyle hebben ze goed nagedacht over het materiaal van onze producten.
  • Ze hebben duurzaamheid als #1 prioriteit.
  • Ze handelen volgens de Europese wetgeving rondom voedsel.
  • Ze gebruiken uitsluitend materiaal dat voedselveilig is.

BE O bottle bijvoorbeeld is gemaakt van rietsuiker. Door een proces wordt rietsuiker omgezet in bio-polyethyleen (bio-PE). Dit is het materiaal dat jij in je handen hebt als je een BE O bottle vasthoudt. Een duurzame, hernieuwbare variant onder bio-plastics dus. Bovendien zijn producten voor voeding van polyethyleen veilig voor je gezondheid. Polyethyleen is vrij van BPA en andere giftige stoffen.

Bamboeservies wel of niet gebruiken?

Een hele hap aan informatie. Moet je nou je bamboeservies voortaan als frisbee gaan gebruiken?

Advies met betrekking tot veiligheid

We zetten de volgende officiële veiligheidsadviezen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Voedingscentrum voor je op een rij met daaronder een korte toelichting op basis van alle informatie uit deze blog.

  • De NVWA adviseert om serviesgoed van bamboe waarin melamine is verwerkt, niet (meer) te gebruiken.
    • Omdat de combinatie van melamine en bamboevezels bij hogere temperaturen zorgt voor een snellere verplaatsing van de giftige stoffen melamine en formaldehyde.

Het voedingscentrum geeft daarnaast ook advies over servies van 100% melamine:

  • Het Voedingscentrum adviseert om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.
    • Omdat melamine en formaldehyde vrij kan komen en niet veilig is voor kinderen.

Advies met betrekking tot duurzaamheid

Houd je ogen open, wees kritisch, stel vragen. Niet elk product is dus zo duurzaam als deze worden geadverteerd. Met betrekking tot duurzaamheid is ons advies in ieder geval duidelijk:

Koop geen bamboeservies met melamine want deze kunststof is gemaakt van methaangas en niet recyclebaar.

Kort samengevat

• Een deel van het bamboeservies op de markt bevat grotendeels melamine (70%) en een kleiner deel bamboe (30%)
• Melamine is gemaakt van methaan en laat bij aanraking met warmte schadelijke stoffen los. De bamboevezels zorgen ervoor dat deze nog eerder worden opgenomen door je lichaam.
• Bamboe is dus niet de boosdoener, dat is melamine. Bamboe wordt er ’toevallig’ mee gecombineerd in veel producten.
• Puur bamboeservies, bamboeservies met PLA, bamboeservies met bio-PE zijn allemaal mooie duurzame en veilige opties. Deze kunststoffen zijn recyclebaar. PLA is zelfs biologisch afbreekbaar.
• De BE O bottle wordt gemaakt van een bio-PE op basis van suikerriet, een ander soort plant dan bamboe. Er zit geen melamine in het materiaal verwerkt.

Bekijk de BE O bottle op onze website.