Wij denken verder dan CO2-compensatie

In samenwerking met EcoTree heeft Green Earth Products 183 wintereiken gekocht. Zo kan er door de jaren heen tot zo’n 800 kg CO2 per boom worden opgenomen uit de atmosfeer en wordt er bijgedragen aan de vernieuwing van de Europese bossen, inclusief biodiversiteitsprojecten die ecosystemen helpen herstellen.

De wintereiken van Green Earth Products bevinden zich in het Luthenaybos in de Chamontswouden, een gebied van 110 hectaren in het Bourgondische Nièvre bij de Loire en het dorp Luthenay Uxeloup.

Met EcoTree steunen we tegelijk CO2-afvang, biodiversiteitsbehoud en duurzame grondstoffen.

Door onze samenwerking met EcoTree beschermen we Europese bossen en de biodiversiteit van hun ecosystemen. Als gecertificeerde boomeigenaren helpen we meer koolstofputten creëren voor de aarde en dragen we bij aan een groenere toekomst. Iedereen heeft er baat bij als de natuur en haar ecosystemen het goed doen, ook jij en ik.

Een koolstofput voor het klimaat Een haven voor flora & fauna Een essentiële duurzame grondstof

Duurzame ontwikkelingsdoelen steunen

Dankzij onze samenwerking steunen we drie belangrijke duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN voor 2030:

12. Verantwoorde productie

13. Klimaatactie

15. Leven op het land

EcoTree helpt om bossen te laten groeien in Europa door braakland, verwaarloosde gronden en monoculturen om te zetten naar bloeiende bossen en ecosystemen. Hierdoor zorgen we voor duurzaam kwaliteitshout ter vervanging van meer vervuilende grondstoffen zoals beton en staal die gebruikt worden in de bouw. Bovendien zijn deze bossen belangrijke koolstofputten voor de planeet.

Bossen absorberen 7,6 miljard ton CO2 per jaar uit de atmosfeer. Alles wat deze koolstofputten helpt behouden of groeien, is cruciaal voor de aarde. Door het steunen van duurzame bosbouw beschermen we bovendien ook de biodiversiteit en ecosystemen die van levensbelang zijn voor mens, dier en natuur.

Over de wintereik

De wintereik of Quercus petraea is een boom van de fagaceumfamilie. Het is de officiële boom van Ierland en de officieuze boom van Schotland en Wales, en je vindt hem bijna overal in West-Europa. De wintereik is geliefd door vele diersoorten en is daarom een boom die EcoTree graag plant.

In het Luthenaybos vind je everzwijnen, herten en vossen maar ook fazanten, wilde duiven, lijsters, merels en vele andere dieren. De biodiversiteitsprojecten die er worden georganiseerd, helpen om het lokale wildleven te ondersteunen.

De wintereik wordt ook wel eens de koning der bomen genoemd. Hij staat symbool voor kracht en een lang leven.  Deze indrukwekkende boom kan 500 tot 1000 jaar oud worden, 45 meter hoog en wel 2 meter dik in doorsnede. Zijn schors heeft ondiepe, verticale groeven die van boven tot onder blijven doorlopen en zo het regenwater naar beneden begeleiden.

Over EcoTree

EcoTree is een B-corp gecertificeerd duurzaam bosbouwbedrijf met een missie om 10 miljoen bomen te planten voor 2030. Sinds 2016 hebben ze meer dan 1 miljoen bomen geplant in naam van +60.000 individuen en +1500 bedrijven.

EcoTree verkiest ongelijkvormig bosbeheer, waarbij jonge en oude bomen van verschillende soorten door elkaar geplant worden en natuurlijke regeneratie wordt bevordert. Dit soort bosbeheer stimuleert de biodiversiteit en maakt bossen minder vatbaar voor ziekten en natuurrampen. De aanpak van EcoTree blijft dichtbij de natuur en respecteert zo het evenwicht tussen de productie van duurzaam hout en het behouden van bosecosystemen en biodiversiteit.

EcoTree beheert zelf alle bossen en gebruikt geen tussenpersonen. Hierdoor kan transparantie verzekerd worden en hebben ze zelf alle controle in handen. Voorts gebruikt EcoTree geen pesticiden of chemicaliën om de bomen te onderhouden. De bossen groeien op hun eigen tempo en worden zo een gemeenschappelijk erfgoed. Ze zijn een waardevolle symbolische, ecologische en economische bron die we samen moeten beschermen.

Zo dragen wij bij aan een duurzame wereld, dat vinden wij belangrijk! Bekijk onze duurzame give aways.