Na een wandeling door de duinen is het eindelijk daar: de zee! Heerlijk de wind door je haren, de zilte zeelucht opsnuiven en op je blote voeten door het zachte zand lopen. Een fijne strandwandeling kan alleen op één manier ruw worden verstoord…afval.

Gelukkig worden mensen steeds bewuster van het feit dat afval in de afvalbak hoort en dat we zuinig moeten zijn met onze prachtige natuur. Toch blijft het een uitdaging om het strand en de zee schoon te houden.

Afval wordt grondstof

Een groot deel wat op het strand ligt kan recycled worden, wat tevens het uitgangspunt is van Grondstofjutters. De Grondstofjutter werkt namelijk aan een circulair strand waarbij opgeraapte materialen grondstoffen zijn voor nieuwe strandproducten.

De strandbezoeker kan een juttas bij één van de deelnemende paviljoens ophalen. Dit is een jute tas welke door Green Earth Products is geproduceerd. Vanaf het moment dat Noortje en Floor de jute tassen specialist Green Earth Products benaderden waren zij direct enthousiast om mee te werken aan dit concept.

Custom made Juttas met opdruk 'wij jutten grondstof'Green Earth Products is namelijk een grote jute tassen specialist in Europa. Het bedrijf heeft veel verschillende modellen op voorraad in Nederland, maar doet ook veel customized projecten. Het laatste was natuurlijk ideaal voor de Grondstofjutters.

Noortje Schrauwen en Floor Hendriks hebben een fantastisch concept bedacht om van de strandbezoeker tevens een strandjutter te maken. En niet zomaar een strandjutter, maar een Grondstofjutter.

De Juttas, 2 modellen custom made tassen

Het model tas moest zo goed mogelijk aansluiten bij het project: een handige tas die je zo over je schouder kan slaan om flink veel grondstoffen mee te nemen tijdens de wandeling. En wat is er nou leuker dan met het hele gezin aan de slag te gaan? Daarom is er gekozen voor twee modellen: een grote tas voor volwassen en een kleiner model voor de kinderen. De tassen blijven hierdoor handzaam.

Voor het project is er bewust gekozen voor een jute tas; jute heeft een lage CO2 & water footprint. Daarnaast is jute biologisch afbreekbaar en 100% composteerbaar. Jute is een plant uit de Corchurusfamilie en de vezels van de plant worden tot lange stevige draden gesponnen. Vervolgens wordt het geweven tot de stof zoals wij die kennen, als jute.

De tassen van Green Earth Products zijn niet alleen duurzaam, maar worden ook nog geproduceerd in een fabriek in India welke compleet gecertificeerd is. De fabriek heeft drie ISO certificaten en de SA8000. Hierdoor kan aangetoond worden dat de tassen onder goede omstandigheden worden geproduceerd op een eerlijke en veilige manier. Kinderarbeid is dan ook uitgesloten. Een dergelijke tas kan herkend worden aan het label ‘EcoJute’.

Wanneer de opvallende blauwe Juttas is opgehaald kan de heerlijke strandwandeling beginnen. Tijdens het wandelen wordt al het ‘afval’ verzameld in de juttas. Nadat je heerlijk bent uitgewaaid kan de volle juttas ingeleverd worden bij een deelnemend strandpaviljoen. Als bedankje voor de gejutte grondstof wordt er getrakteerd door het strandpaviljoen op een kopje koffie of ijsje. Het verzamelde afval wordt opgehaald om er vervolgens nieuwe producten van te maken welke op het strand bruikbaar zijn: ‘Het Circulaire Strand’.

Het is toch fantastisch om tijdens je wandeling wat terug te kunnen doen voor onze prachtige natuur. Zo kan iedereen blijven genieten van het blootvoets lopen op het zachte zand!

Bekijk de mogelijkheden voor jouw eigen EcoProducts tas, custom made.