Wij vertellen je graag alles over jute.

Jute is een plantaardige vezel die tot sterke draden kan worden gesponnen. Jute is één van de goedkoopste natuurlijke vezels en daarnaast, na katoen, de meest gebruikte. De planten waaruit jute wordt verkregen komen voornamelijk voor in warme, vochtige gebieden zoals Bangladesh, China en India.

Jute tassen of plastic tassen?

In de tijd dat het jou kost dit te lezen, worden er miljoenen plastic tassen geproduceerd. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid olie die daarvoor nodig is. Een onderzoek van het EPA (Environmental Protection Agency) uit 2008 toonde aan dat maar 6,8% van al het plastic afval gerecycled wordt. Maar wat gebeurt er dan met de andere 93,2%?

Zwerfvuil in oceanen en zeeën bestaat voor 80% uit plastic. Dit is een grote bedreiging voor de dieren in zee. Veel schildpadden zien plastic tassen aan voor kwallen en eten ze op. Ook vogels en vissen krijgen deeltjes binnen of raken in het plastic (dodelijk) verstrikt. Het afval ruimt zichzelf ook niet op, voordat polyetheen (plastic) biologisch afgebroken is zijn we zo’n 1.000 jaar verder. Verschillende instanties hebben al aangegeven dat dunne plastic zakken per direct verboden moeten worden. Gelukkig zien enkele regeringen de ernst van dit probleem ook al in.

In China werden er per dag circa 3 miljard plastic tassen gebruikt. De vuilnisbelten in China begonnen er uit te zien als witte bergen door al het afgedankte plastic. Daarom heeft de Chinese regering maatregelen genomen om plastic tassen te weren. Naast China hebben de regeringen van Australië, Bangladesh, Ierland, Kenia, Oeganda, Rwanda, Taiwan, Zuid-Afrika en enkele steden in de Verenigde Staten (waaronder San Francisco) ook maatregelen genomen om het gebruik van plastic tassen succesvol te verminderden.

Wil je meer weten waarom jij voor jute tassen moet kiezen?

Voordelen van jute tassen

Het gebruik van jute tassen in plaats van plastic tassen kent vele voordelen:

  • Jute tassen zijn duurzaam.
  • Jute heeft een hele lage CO2 footprint
  • Jute heeft een hele lage water footprint
  • Jute heeft een hele lage ecologische footprint
  • Jute is Cradle to Cradle
  • Jute tassen zijn biologisch afbreekbaar en 100% composteerbaar
  • Jute tassen zijn extreem sterk.
  • Jute tassen zijn herbruikbaar en daardoor milieuvriendelijk.
  • Jute tassen zijn hip en trendy!

Bekijk snel ons assortiment jute tassen.